skip to Main Content

De muurgedichten

Deze pagina’s bieden een overzicht van de tot nog toe gerealiseerde muurgedichten. Elk gedicht is zoveel mogelijk afgestemd op het gebouw en / of de omgeving. De muurgedichten vragen aandacht voor de plek en geven er nader betekenis aan.

AAVISIE, de lokale omroep van Almelo, heeft alle muurgedichten gefilmd. Ze komen in beeld in de weekjournaals die de omroep iedere dag vanaf 17:00 uur uitzendt. Zie hiervoor het desbetreffende gedicht.

De realisatie geschiedt in overleg met de eigenaar van de muur. Voor de onthulling worden omwonenden en andere betrokkenen uitgenodigd. Vrijwel alle muurgedichten zijn aangebracht door decoratieschilder Freddy Hoevers.

Mario Schutte, die als docent Nederlands aan het Pius probeert te kiezen voor activerende werkvormen, heeft enige tijd geleden al een muurgedichtenpuzzeltocht gemaakt. Deze is te vinden onder:

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?hl=nl&mid=1Q-HcAdJF-1P3LXIewhfzrVx4P4dAPw__&ll=52.357510899561014%2C6.666735000000017&z=15

Geïnteresseerd in een rondleiding met toelichting langs de gedichten? Die verzorgen wij voor € 50. Dit geld is het startkapitaal voor een volgend gedicht.

Schilder

Schilder – Willem M. Visser ‘Schilder’ is de titel van het muurgedicht dat sinds 27 januari 2023 op een pand in het Kolkje is aangebracht. Het gedicht is van Willem M. Visser. Hij heeft het gedicht opgedragen aan kunstschilder Seino…

‘Op de fietse’

Op de fietse – Herman Finkers ‘Op de fietse’, is het gedicht van Herman Finkers aan de Schuttenstraat. Sinds 22 april 2022 prijkt het op de muur van cafe De Stam, naast het pand waar de ouders van Finkers ooit…

In Almelo

Het zestiende muurgedicht, aan de Hagenstraat: een van de sonnetten die Gerard Haverkort over de stad schreef.

Drijvende letters van vermicelli

‘Drijvende letters van vermicelli’ van dichter Maarten van den Elzen prijkt op een muur van Woningstichting Sint Joseph op de hoek de Werf / Aletta Jacobsstraat.

Hoe je het ook bekijkt

Op Hofkampstraat 30 werd 13 december 2018 dit veertiende Almelose muurgedicht aangebracht.

Stenen gedicht

Een gedicht van Gerrit Kouwenaar, die deel uitmaakte van de Vijftigers

Brief aan Woningstichting Sint Joseph

Willem Wilmink, initiatiefnemer en naamgever van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd, schreef een humoristische brief in dichtvorm.

Op de fietse

Het gedicht Op de fietse van Herman Finkers is aangebracht op een muur in de Grotestraat-Noord, waar sinds een paar jaar mag worden gefietst.

Almelo’s Volkslied

‘Het volkslied is per toeval ontstaan’, aldus Herman Finkers. ‘Ik was bezig met de cd Koo Wit de Floo en kwam erachter dat Almelo nog geen volkslied had.’

Leeftocht

Twee dichtregels uit Leeftocht van schrijver Adriaan van Dis (1946), aangebracht op een flevelhuisje.

Gravenallee

Het gedicht Gravenallee, van de hand van Hanneke van Schooten (1946), bevindt zich bij een der toegangen tot de gelijknamige lommerrijke laan rond Huize Almelo.

Onvervreemdbaar

Een ode aan hen die lezen; het gedicht is zichtbaar is vanuit de Bibliotheek Almelo.

Klein museum

Het vijfde gedicht is Klein museum van Hendrikje Koersen (5 mei 1944) pseudoniem van Henny Smit…

De stad is nog stil

Het vierde gedicht, een titelloze haiku, is van de dichter Tjitske Jansen (1971), voormalig gastdichter van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd.

Uit het oog

Het vierde gerealiseerde gedicht is Uit het oog van Toon Tellegen (1941, arts, schrijver en dichter.

Geit

Het derde gerealiseerde gedicht is van de dichter C.O. Jellema en is getiteld Geit (1936 – 2003). Het is aangebracht op een zijmuur van een pand aan de voormalige veemarkt.

Huizen in de binnenstad

Willem Wilmink had een bijzondere band met Almelo…

Nachtegalen

Dit is het in steen gebeiteld kwatrijn Nachtegalen van de dichter J.C. Bloem (1885-1966), die hier…