skip to Main Content

Gravenallee

Gravenallee – Hanneke van Schooten

Het gedicht Gravenallee van Hanneke van Schooten (1946) is in november 2016 aangebracht op de muur van het hoekhuis Molenstraat/Doelenstraat; daar waar de Gravenallee begint. Om deze laatste reden sluit het gedicht mooi aan bij de locatie rond het kasteel Huize Almelo. Het gedicht is oorspronkelijk gepubliceerd in de poëziebundel Dit landschap zien (Uitgeverij De Beuk, Amsterdam 1990). Daarna werd het opgenomen in onder andere de verzamelbundel Geen dag zonder gedicht, 365 gedichten uit Overijssel (Waanders Uitgevers, Zwolle, 2009) en in de gids Literaire wandelingen in Overijssel, Almelo en West-Twente (Waanders Uitgevers, Zwolle, 2004). Het gedicht werd eveneens uitgezonden in het tv-programma ‘Geen dag zonder gedicht’ van RTV Oost, begeleid door beelden van de Gravenallee.

Hanneke van Schooten woont afwisselend in Almelo, Montady (Frankrijk) en op Schiermonnikoog. Zij publiceerde 10 poëziebundels en ontving in 2006 de Poëzieprijs van Oostende (België). In 2012 werd ze genomineerd voor de shortlist ‘Beste boek Overijssel’ met de bundel Buiten de tijd (2012).

Van Schooten studeerde rechten en promoveerde op het proefschrift Regelgeving in de Rechtsstaat. Zij was 20 jaar universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg en deed onderzoek naar wetgevingsvraagstukken, benaderd vanuit de analytische taalfilosofie. Zij was rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Almelo.